Käytännön ratkaisuja, vinkkejä ja apua koronatilanteessa etujemme käyttäjille, työnantajille ja palveluntarjoajille. Käy katsomassa täältä!

Hyvinvointi

Vältä materiaalimaniaa, panosta itseesi

Singles’ Day, Black Friday, Cyber Monday, Hullut päivät… Ja näitähän riittää. Nykyinen kulutusyhteiskunnan meno alkaa lähteä vanttuusta. Kaikenlaisia härveleitä tarjotaan “alennettuun hintaan” ja jokaisesta tuutista toitotetaan kovaan ääneen: “Osta, osta, osta… Tarvitset tämän… Kaverilla on jo”.

Kaikki on saatavilla silmänräpäyksessä ja kuukausiliksan saa tasaiseksi muutamalla kännykän hipaisulla. Onkin lupailtu, että muutaman vuoden päästä hulilupterikoje tuo paketin kotiovelle, jotta ei tarvitse nousta eteistä pidemmälle. Vahvempikin jäärä kumartaa markkinoinnin ja kulutuksen koneiston edessä ja kiiruhtaa läheiseen kodinkoneliikkeeseen ostamaan uutta, kolme tuumaa suurempaa telkkaria, jotta Skoda cupin kiekko näkyy hieman isompana Ruotsin ja Kanadan välisessä finaalissa. “Lähti niin halvalla, että tekee pahaa”, myyjä tokaisee. Uusi töllö kannetaan juhlavin menoin sisälle ja asetetaan vanhan rakkineen tilalle, jolloin makkarin vain 55-tuumainen saa lähteä kaatopaikalle, olkkarin vanhan telkkarinkuvatuksen tullessa kakkosnäytöksi makkariin. Vanha lähtee ongelmajätteiden pinoon, koska kierrätyspaikkakin on niin kaukana. Mutta eihän tuossa vanhassa mitään vikaa ollut…

Kuluttaminen on helpompaa kuin koskaan ja samalla myös epäterveellisempää kuin koskaan. Ympäristön ja maailman ongelmista puhutaan jatkuvasti lisää, samaan aikaan materiaa ylistetään ja kulutusfestareita tyrkätään jokaiseen mahdolliseen rakoon.

Materialla pyritään vaikuttamaan muiden mielipiteisiin, kun ainoa ja tärkein mielipide pitäisi olla oma mielipide itsestä.

Onko teille tullut ikinä pakottava tarve ostaa jotain? Miksi näin käy? Tuottaako uuden materian ostaminen meille mielihyvää? Ehkä hetkittäisesti kyllä. Tämä hetkittäinen mielihyvän tunne ei korreloi todellisen henkisen hyvinvointimme kanssa. Miksi halajamme aina uutta materiaa? Vanha töllö olisi toiminut vielä ainakin muutaman vuoden. Samaan aikaan tuskistumme henkisen jaksamisen kanssa: työ on stressaavaa, lisäkiloja on taas tullut, koira vaikuttaa flunssaiselta ja ainiin, se yksi työproggis on vielä kesken. Kauniiden ja rohkeiden pauhaaminen 70-tuumaiselta television möhkäleeltä harvoin tarjoaa apua henkiseen jaksamiseemme. Materia tarjoaa nopeaa, melko vaateetonta mielihyvää, joka rokottaa vain rahapussia. Materialla pyritään vaikuttamaan muiden mielipiteisiin, kun ainoa ja tärkein mielipide pitäisi olla oma mielipide itsestä.

Ehkä olisi aika panostaa materian sijaan itseemme ja omaan henkiseen hyvinvointiin? Uuden telkkarin sijaan, panostaminen salikorttiin tai lempibändin keikkalippuun tekee ihmeitä mielelle. Stressiä ei poisteta uudella takilla, sillä sitä vain peitellään. Siksi onkin tehtävä täsmäisku stressin alkusijoille: mieleen. Etsi aktiviteetti, joka sytyttää ja tee siitä tapa. Tapa, joka auttaa rentoutumaan edes hetkeksi. Se ei vaadi esimerkiksi kuuden kilon rahkansyöntiä päivittäin; vartin joogasessio iltaisin tekee ihmeitä mielelle ja unen laadulle. Yhteenvetona suosittelen kaikille: sijoita itseesi henkisellä tasolla, äläkä kulutusyhteiskunnan tykötarpeisiin.

Henrik Rantoniemi
markkinointiteknologi